Destek Hattı:

0505 918 80 80

Haber Detay

mudanya.gen.tr yerel medyasına  geleceğe yönelik roportaj verdik.

Küresel ısınmanın tetiklediği iklim değişiklikleri, kuraklık pek çok sektörü derinden etkiledi. Şüphesiz en önemlisi enerji üretiminde meydana gelen maliyet artışlarının tüketicilere yansıması oldu. Günümüzde enerji olmadan modern yaşantımıza devam etmemiz, üretim yapmamız imkansız. “Enerjide karanlık bir tablo bizi mi bekliyor?” diye görüşüne başvurduğumuz enerji sektörünün uzman ismi Güven Günsan ” İşte bu noktada tüm olumsuzluklara rağmen yaşadığımız coğrafyanın çok önemli bir avantajı imdadımıza yetişebilir.” diyerek adeta ufukta beliren sıkıntıları atlatmanın reçetesini verdi.

Hatırlanacağı üzere 1 OCAK 2022 Tarihinden itibaren geçerli olan, görevli dağıtım şirketinden alçak gerilim seviyesinden enerji alan, ticarethane aboneleri için uygulanacak elektrik tarifesi 265 krş/kwh. Mesken aboneleri için günlük 5 kwh (aylık 150 kwh) e kadar 134 krş/kwh. oldu.

Yine Günlük 5 kwh, (aylık 150 kwh) ı geçen mesken abonelere uygulanacak elektrik tarifesi 199 krş/kwh. Sanayi aboneleri için uygulanacak tarife 226 krş/kwh olarak belirlendi.

Bu tarifeler gerilim seviyesi ve müşteri gurupları için farklılık göstermek ile beraber sonuç olarak 1 Ocak 2022 tarihi itibarı ile bir önceki yıla göre enerji tüketim maliyetlerinde yüzde 52 ile yüzde 130 oranlarında bir artış gerçekleşti.

Aynı zamanda Doğalgaz fiyatlarına da 1 ocak 2022 tarihi itibarı ile Konutlarda kullanılan gazın m3 fiyatına yüzde 25, büyük sanayi ve ticarethane abonelerine ise yaklaşık yüzde 50 zam yapıldı.

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizi de etkileyen enerji maliyetlerindeki artış, üretim yapan tüm fabrika ve işletmelerin girdi maliyetlerini de arttırdığı için tedarik zincirini bir çok kalemde etkiliyor.

Enerji emtialarında yaşanan hızlı yükselişin ana sebepleri olarak;
Koronavirüs pandemisi sonrası hızla artan enerji talebi, tedarik zincirlerinde oluşan sorunlar sebebiyle arzın talebi karşılayamaması, küresel iklim değişikliği nedeniyle yaşanan kuraklık ve spekülatif hareketler gösterilebilir.

Uzmanlar, enerji fiyatlarında yaşanan yükselişin geçici olmayıp kalıcı olmasını beklediklerini söylerken,  önümüzdeki süreçte dünya genelinde enerji fiyatlarında yükseliş döneminin yaşanabileceğini öngörüyor.

Avrupa'da yaşanan enerji krizinin Çin'e sıçramasıyla bazı bölgelere enerji verilememiş ve bazı fabrikalar üretimi durdurmak zorunda kalmıştı. Çin'de sanayi sektöründe yaşanan sorunların ciddi boyutta devam etmesi ve kış aylarında da sürmesi tahmin ediliyor.

Bunların yanında Hindistan’da Çin'dekine benzer sorunların yaşanabileceğine dair öngörüler bulunuyor. Yaşanan enerji krizinin Türkiye'yi Avrupa kadar etkilemeyeceği öngörüsünde bulunuluyor.

Uzmanlar artan enerji fiyatlarının etkisiyle Türkiye'nin enerji ithalat faturasının da artacağını belirtirken, halkımızın enerjiyi verimli kullanmasının oldukça önemli olduğunu belirtiyor.

Durum böyle olunca Birleşmiş milletler iklim değişikliği çerçeve sözleşmesi kapsamında, Paris iklim anlaşmasına imza atan ülkemizin karbon salınımını azaltması için yeşil enerjiye geçişinin önemi daha da artmaktadır.

Kurum ve kuruluşlara Enerji Danışmanlığı yapan, sektörün uzman ismi Telenova Enerji Genel Müdürü Güven Günsan ‘dan edindiğimiz bilgiye göre, ülkemizde 100.000 mw olan toplam kurulu gücün Rüzgar Enerji Santrallerinde ki (RES) payı 10.000 mw, Güneş Enerji Sistemlerindeki (GES) payı ise 7.500 mw düzeyinde.

Hidro Elektrik Santralleri (HES) 32.000 mw Jeotermal ve biokütle enerji üretim payı ise 2.550 mw seviyelerinde olduğu, geriye kalan 48.000 mw doğalgaz ve petrol, kömür gibi fosil yakıtlardan elde edilen enerji.

Peki Ne Yapmalı?

Güven Günsan enerji üretim ve tüketim dengesini koruyabilmek, rüzgar ve güneş gibi dışa bağımlı olmayan yenilenebilir doğal enerji kaynaklarını yeterince kullanmanın, hem ülke ekonomisine fayda sağladığını, hem de dışa bağımlılığı azaltarak temiz ve düşük maliyette enerji sağladığını vurguladı.

Telenova Enerji Genel Müdürü Güven Günsan güneş ve rüzgar enerji sistemleri yatırımları sayesinde günümüzün mevcut sorunlarıyla birlikte yakın geleceğe yönelik endişelerini aşan irili ufaklı pek çok işletme, fabrika, kurum ve kuruluş olduğuna dikkat çekti.

Çoğumuzun çevreci elektrikli bir arabanın hayalini kurduğumuz şu günlerde göz ardı ettiğimiz çok önemli bir noktaya dikkat çeken Güven Günsan “Petrol, kömür ve doğalgaz maliyetlerindeki artışdan dolayı elektrikli araçların üretimlerinin artması dolayısıyla şarj ünitelerinin de artacağı göz önüne alındığında, toplam kurulu güçte artış olacağından şebeke alt yapısının zorlanacağı düşüncesi ile site ve iş yerlerinde güneş enerjisi kullanımı ile artacak olan yükler ulusal şebeke sistemine zarar vermeden tüketimi kaldıracak boyutta fayda sağlayacaktır.” dedi.

Elektrikli Araçlar Şebekeye Bağlanarak Şarj Edilecek

Gelecek birkaç yılda trafiğe çıkacak olan yüz binlerce elektrik motorlu arabanın bataryalarının mevcut şebeke alt yapısıyla şarj edilmeye çalışılması ihtimalini hatırlatan Güven Günsan ufak bir fırından büyük bir fabrikaya kadar tüm işletmelerin hatta birkaç apartmandan oluşan sitelerin bile Güneş ve Rüzgar Enerjisi gibi yenilenebilir enerji sistemlerine şimdiden yatırım yapmasının önemini hatırlattı.

 

Yasalar Enerjinizi Üretmeniz İçin Düzenlendi

Tüm dünyanın büyük bir değişim sürecine girdiğini vurgulayan Günsan “22.12.2021 tarih 7349 nolu kanun ile konutların ki çatı ve cephelerindeki kurulumlarının güç sınırı 10 kw’ dan 25 kw’ya çıkaran kanun Resmi gazetede yayınlandı. Ayrıca sanayi aboneleri, çatı GES uygulamaları ile tüketime mahsuben, GES enerji üretimleri yaptırmaları durumunda, ciddi manada fayda sağlayacaklar. Şu anda çatı ve arazi GES uygulamaları taleplerinde artış başladı.” dedi.

Yenilenebilir enerji sistemleri, enerji üretim ve tüketim planlaması konusunda uzman olan Güven Günsan ülkemizin rüzgar ve güneş bakımından çok şanslı bir konumda olduğuna dikkat çekerek, lisanslı ve ya lisanssız enerji üretimlerinin önünün açıldığını, tüketicilere aynı zamanda üretici olma imkanlarının yasal zeminde sağlandığı vurguladı.

Günsan “Yakın gelecekte elektriksiz kalmamak, yüksek enerji maliyetleri nedeniyle üretimimize ara vermemek için kendi tükettiğimiz enerjiyi kendimizin üretme zamanı gelmiştir.” dedi.

Sormak istediğiniz sorular için;

TELENOVA ENERJİ İletişim bilgileri

Telefon ; +90 224 251 63 43
GSM; 0505 918 80 80
GSM; 0530 967 56 13

www.telenova.com.tr

Adres ; Üçevler Mh. Ahıska Cd. No:73/A K.1 Nilüfer/BURSA / TÜRKİYE

 

HABER KAYNAĞI  : mudanya.gen.tr

E-Bülten Kayıt

Firmamızdan haberder olmak için bültene kayıt olabilirsiniz.

Whatsapp Destek

Merhaba

Size nasıl yardımcı olabilirim?